Новини

Огляд ЗМІ: «СУДДІ ТА ІНСПЕКТОРИ “РОЗПЛУТУВАЛИ” ЗАКОНОТВОРЧУ ПАВУТИНУ»


Через неточності деяких законодавчих норм Держфінінспекція потерпає у судах. Адже на судових розглядах іноді неможливо вирішити юридичні колізії. Про це говорили на круглому столі у Вінницькому окружному адміністративному суді. Так, начальник Держфінінспекції у Вінницькій області Олена Вахновська навела кілька прикладів подібних ситуацій.


– До нас письмово звернулися з державної установи одного із районів. Працівник повідомляв, що їхній керівник привласнює державні кошти. Також на підприємстві є інші порушення господарської діяльності. Документи нам надали лише частково. А для повної перевірки потрібна бухгалтерія за три роки. І ми не можемо її витребувати, бо підприємство знайшло собі "лазійки" у законі. Або інший випадок: до плану нашої ревізії включено одне підприємство, а його керівник не допускає нас до перевірки. Ми хотіли звернутися до суду. Але коли вичитали закони, зрозуміли, що не маємо права цього робити. В результаті — другий рік не можемо зробити ревізію.


Подібних прикладів, за словами представників Держфінінспекції, чимало. Але у залі суду вони вирішуватись не можуть. Тому сторони зустрілись за круглим столом попередньо все обговорити.


– Одне із проблемних питань — залучення експертів до справи. Суди хотіли б, щоб експерти залучалися до судового розгляду, а не під час його. Як виявилось, і фінінспекція не в змозі їх оплатити, і у суді на це видатки не передбачені.

За словами начальника юридичного відділу Держфінінспекції у Вінницькій області Андрія Ладуби, багато питань таки вдалося прояснити.


– На практиці це допоможе посилити фінансову дисципліну у державних установах. І тепер ми простіше зможемо виявляти та повертати кошти, які використовувались неправомірно або із порушенням законодавства.




Джерело vlasno.info