Новини

ОГОЛОШЕНО КОНКУРС ДО ВИЩОГО СУДУ З ПИТАНЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ


Президент України Петро Порошенко підписав 29 вересня Указ №299/2017 про створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Раніше Вища рада правосуддя розглянула питання про консультації щодо утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності і вирішила підтримати створення такого суду.

Окрім того, за поданням Державної судової адміністрації України ВРП погодила склад суду у кількості 21 особи. 

30 вересня Вища кваліфікаційна комісія суддів України прийняла рішення № 98/зп-17, яким оголошено конкурс на зайняття вакантних посад у суді.

Як нагадав у своїй доповіді член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич, норма частини другої статті 125 Конституції України визначає, що суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Відповідно до положень статті 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суд утворюється і ліквідовується законом. Проект закону про утворення чи ліквідацію суду вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. Підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна визначеної цим Законом системи судоустрою, необхідність забезпечення доступності правосуддя, оптимізації видатків державного бюджету або зміна адміністративно-територіального устрою.

До впровадження нового адміністративно-територіального устрою України відповідно до змін до Конституції України щодо децентралізації влади, але не довше ніж до 31 грудня 2017 року, утворення, реорганізацію та ліквідацію судів здійснює Президент України на підставі та у порядку, що визначені законом (підпункт 6 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України).

26 вересня 2017 року з Адміністрації Президента України надійшов лист з проханням повідомити позицію Вищої ради правосуддя щодо проекту Указу Президента України «Про утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності».

Норма частини четвертої статті 125 Конституції України визначає, що відповідно до закону можуть діяти вищі спеціалізовані суди.

Згідно з частиною другою статті 31 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» одним із видів вищих спеціалізованих судів є Вищий суд з питань інтелектуальної власності.

Пунктом 15 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що Вищий суд з питань інтелектуальної власності утворюється та проведення конкурсу на посади суддів у цьому суді має бути оголошено протягом дванадцяти місяців з дня набрання чинності цим Законом. Зазначений Закон набрав чинності 30 вересня 2016 року.

«Отже, підставою для утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності є зміна визначеної Законом України «Про судоустрій і статус суддів»системи судоустрою, як це передбачено частиною четвертою статті 19 цього Закону», – підсумував Вадим Беляневич.


Детальніше...