Новини

Про право на дострокову пенсію


Матерям інвалідів з дитинства надається право вибору особи, яка буде одержувати дострокову пенсію за віком
в„–36 (1282) 01.09—09.09.2016


З 1.01.2006 матерям інвалідів з дитинства надається право вибору особи, яка буде одержувати дострокову пенсію за віком. Її може отримувати сама мати, якщо вона досягла 50 років і має стаж роботи не менш ніж 15 років, або батько неповносправної людини, якщо він досяг 55 років і має не менш ніж 20 років страхового стажу.


Колегія суддів Вінницького апеляційного адміністративного суду звернула увагу, що закон не передбачає відсутності в батька інваліда з дитинства права на дострокову пенсію в разі відмови матері від неї на користь іншого виду дострокової пенсії. ВААС підтвердив, що відмова громадянинові в призначенні та виплаті пенсії як батьку інваліда з дитинства не грунтується на вимогах чинного законодавства.


Чоловік звернувся до Шепетівського об’єднаного управління Пенсійного фонду Хмельницької області із заявою про призначення йому пенсії за віком як батькові інваліда з дитинства, що передбачено ст.17 закону «Про пенсійне забезпечення». Проте у відповідь отримав відмову, зумовлену тим, що його дружина вже отримує пенсію за вислугою років з 16.08.2011 відповідно до п.»е» ст.55 закону «Про пенсійне забезпечення».




Детальніше: