Новини

Рада Європи рекомендує покращити деякі аспекти надання безоплатної правової допомоги в Україні


Рада Європи представила свої висновки за результатами оцінювання системи безоплатної правової допомоги в Україні у світлі стандартів та передового досвіду Ради Європи. Про це повідомляє Координаційний центр з надання безоалвтної правової допомоги.


Як зазначається у звіті, відзначено значні досягнення, яких вдалося досягти за порівняно короткий проміжок часу з моменту початку функціонування системи, а також представлено рекомендації щодо подальшого удосконалення організації її роботи та взаємодії з іншими учасниками системи правосуддя.


Оцінювання, проведене у лютому - червні 2016 року, включало аналіз нормативно-правової бази, структури, організації та функціонування української системи БВПД у кримінальних справах та у випадках адміністративного затримання й арешту.


Зокрема, дослідження охопило такі аспекти, як доступ до правової допомоги, порядок призначення та заміни адвокатів, забезпечення якості й відповідні контрольні механізми, оплату послуг адвокатів, незалежність органів, відповідальних за безоплатну правову допомогу, тощо.


Мета оцінювання полягала в аналізі відповідності української системи безоплатної вторинної правової допомоги стандартам і передовому досвіду Ради Європи, виявленні викликів і потреб, наданні рекомендацій щодо подальшого вдосконалення правового поля і стратегій розвитку, а так само практики правозастосування.


За результатами оцінювання експерти Ради Європи надали такі висновки та рекомендації:


Джерело