Новини

В уряді пропонують змінити порядок надання відпусток


До Верховної Ради України подано розроблений Міністерством соціальної політики України законопроект № 5208, яким пропонується змінити порядок надання відпусток.


Як зазначається у пояснювальній записці до проекту, його підготовлено з метою забезпечення своєчасного та цільового використання працівниками щорічних відпусток, додаткових відпусток працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А I групи, врегулювання питань надання додаткових відпусток у зв’язку з навчанням тощо.


Проектом нормативно-правового акта передбачається внести зміни та доповнення до Кодексу законів про працю України та Закону України «Про відпустки» стосовно виплати грошової компенсації за решту днів щорічної відпустки, що перевищують 24 календарні дні, які своєчасно не були використані працівниками, що має припинити практику надмірного накопичення щорічних відпусток за декілька років і зменшить навантаження на фонд оплати праці.


Зокрема. пропонується встановити, що у разі невикористання працівником щорічної відпустки у строк, визначений частиною п’ятою статті 80 цього Кодексу, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний виплатити працівнику протягом місяця після закінчення такого строку грошову компенсацію за решту днів цієї відпустки, що перевищують 24 календарних дні.


У разі смерті працівника грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічних відпусток, а також не використані в році смерті дні додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи, виплачується членам його сім’ї, а в разі їх відсутності — включається до складу спадщини.


Проектом акта пропонується надавати працівникам, які одночасно навчаються у декількох вищих навчальних закладах, навчальну відпустку за їхнім вибором в одному з них. Якщо працівники здобувають другу (наступну) вищу освіту, то право на оплачувану навчальну відпустку вони матимуть лише в разі їх направлення на навчання роботодавцем. Також передбачається в такому разі право працівників на  відпустку без збереження заробітної плати.


Кріс цього, врегульовуються порядок та умови надання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А I групи з метою її своєчасного та цільового використання.

Так, відпустка надається працівникам в обов’язковому порядку за їх письмовими заявами понад щорічні відпустки, передбачені статтями 75 і 76 КЗпП, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими нормативно-правовими актами, і переноситься на інший період або продовжується в порядку, визначеному статтею 80 Кодексу. Право на таку відпустку настає в календарному році, в якому виникають підстави, зазначені в частині першій цієї статті, та зберігається в календарному році, в якому ці підстави втрачаються. Така відпустка, не використана в поточному календарному році, на наступний рік не переноситься.


У зв’язку з неодноразовими зверненнями громадян законопроектом також пропонується збільшити тривалість відпустки без збереження заробітної плати, яка надається за угодою сторін трудового договору, з 15-ти до 30-ти календарних днів.


З метою посилення відповідальності роботодавців за порушення порядку надання (компенсації) відпусток проектом пропонується внести відповідні доповнення у Кодекс України про адміністративні правопорушення.


Крім того, законопроектом встановлюється для роботодавців адміністративна відповідальність за порушення терміну виплати заробітної плати (грошової компенсації) за відпустку чи її частину – штраф від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Ініціатори законопроекту вважають, що його прийняття дасть змогу запобігати    накопиченню не використаних за декілька років днів щорічних відпусток, додаткових відпусток працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А I групи, а зазначені відпустки будуть використовуватися своєчасно і за призначенням.


Детальніше...http://www.ukrainepravo.com/news/ukraine/u-minsotspolityky-proponuyut%60-zminyty-poryadok-nadannya-vidpustok/