Новини

ВАСУ СКАСУВАВ РІШЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ СУДІВ ПРО СТЯГНЕННЯ З ОСОБИ ВАРТОСТІ НАВЧАННЯ В ОДЕСЬКІЙ НАЦІОНАЛЬНІЙ ЮРИДИЧНІЙ АКАДЕМІЇ


У 2012-2013 роках адміністративними судами розглядався адміністративний позов Головного управління Пенсійного фонду України до особи про стягнення повної вартості навчання в Одеській національній юридичній академії в сумі 34184,80 грн.



Позивач посилався на те, що згідно з направленням відповідача направлено на навчання в Одеську національну юридичну академію. Відповідно до укладеного між Академією, позивачем та відповідачем договору передбачено, що позивач зобов'язаний відпрацювати не менше трьох років після закінчення Академії у позивача.



Після закінчення навчання особу відповідно до направлення на роботу направлено до Головного управління Пенсійного фонду України. Відповідач був призначений на посаду головного спеціаліста - юрисконсульта УПФУ. Пропрацювавши більше 2 років, відповідач був звільнений за власним бажанням на підставі статті 38 КЗпП України.



Суд першої інстанції позов задовольнив. Суд не взяв до уваги посилання відповідача, що на спірні правовідносини не поширюються вимоги Закону України «Про освіту» та Постанови КМУ№992, якою затверджено «Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням», та Закон України «Про вищу освіту» не містить вказівки про обов'язковість трирічного відпрацювання та відшкодування у встановленому порядку до державного бюджету вартості навчання. Окружний суд зазначив, що ч. 2 ст. 56 Закону України «Про вищу освіту» випускник вищого навчального закладу, який навчався за державним замовленням і якому присвоєно кваліфікацію фахівця з вищою освітою певного освітньо-кваліфікаційного рівня, працевлаштовується на підставі направлення на роботу відповідно до угоди, укладеної між замовником, керівником вищого навчального закладу та випускником. А згідно з договором студент зобов'язується у разі відмови їхати за призначенням і працювати у «Замовника» протягом трьох років відшкодувати до державного бюджету повну вартість навчання.



Апеляційний адміністративний суд залишив постанову суду першої інстанції без змін.



ВАСУ скасував судові рішення та відмовив у задоволенні позову Головного управління Пенсійного фонду України. 


Детальніше...