Новини

ВЕРХОВНИЙ СУД ВИНІС ЗРАЗКОВЕ РІШЕННЯ У СПРАВІ ПРО ПРИПИНЕННЯ ВИПЛАТИ ПЕНСІЇ ПЕРЕСЕЛЕНЦЮ


3 травня Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув зразкову справу за позовом громадянина до управління Пенсійного фонду України про визнання неправомірними дій, зобов’язання вчинити певні дії. Про це інформує прес-служба суду.

Позивач є пенсіонером та отримує пенсію за віком. У зв’язку з проведенням бойових дій та антитерористичної операції в її населеному пункті вона вимушена була покинути своє постійне місце проживання та переїхати до іншого населеного пункту, де стала на облік як внутрішньо переміщена особа. Проте відповідач з 1 квітня 2017 року припинив їй виплату пенсії з підстав, на думку позивача, не передбачених ст. 49 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Позивач вважає такі дії протиправними й такими, що порушують її право на пенсійне забезпечення.

Позивач просила Суд визнати неправомірними дії управління ПФУ щодо припинення з 1 квітня 2017 року виплати призначеної за віком пенсії, зобов’язати ПФУ відновити виплату пенсії та допустити негайне виконання рішення суду в частині виплати пенсії у межах суми стягнення за один місяць.

Верховний Суд задовольнив позов у повному обсязі та встановив судовий контроль за виконанням цього рішення. Так, Суд зобов’язав управління ПФУ подати звіт про виконання судового рішення у місячний строк з дати набрання цим рішенням законної сили.

Відповідно до ч. 3 ст. 291 КАС України суди при вирішенні аналогічних справ мають враховувати правові висновки Верховного Суду у рішенні, ухваленому в зразковій справі.

Повний текст рішення буде виготовлено протягом п’яти робочих днів.


Детальніше...