Новини

РАДА ПРИЙНЯЛА ЗАКОН ПРО ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД


Верховна Рада прийняла Закон "Про Вищий антикорупційний суд", проект якого був внесений до парламенту Президентом України ще у грудні 2017 року.



При підготовці законопроекту до другого читання до нього надійшло майже 2 тис. поправок, однак найбільш дискусійними виявилися правки щодо права вето на призначення суддів ради міжнародних експертів.



Закон визначає засади організації та діяльності Вищого антикорупційного суду, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантії їх діяльності, а також особливості проведення конкурсу на посаду судді Вищого антикорупційного суду.



Підсудність Вищого антикорупційного суду



Вищий антикорупційний суд здійснюватиме правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його підсудності процесуальним законом, а також шляхом здійснення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.



Територіальна юрисдикція (підсудність) Вищого антикорупційного суду поширюватиметься на всю територію України.



Вищому антикорупційному суду будуть підсудні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених в примітці статті 45 Кримінального кодексу України, статтями 2062, 209, 211, 3661 Кримінального кодексу України, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пунктами 1-3 частини п’ятої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України. 



Кримінальне провадження у Вищому антикорупційному суді здійснюватиметься:



1) в суді першої інстанції – колегіально судом у складі трьох суддів, хоча б один з яких має стаж роботи на посаді судді не менше п’яти років;



2) в апеляційному порядку – колегіально судом у складі трьох суддів, хоча б один з яких має стаж роботи на посаді судді не менше п'яти років.



Кримінальне провадження у Вищому антикорупційному суді під час досудового розслідування здійснюється слідчим суддею одноособово, а в разі оскарження його ухвал в апеляційному порядку – колегіально судом у складі не менше трьох суддів. 



Обрання та призначення суддів антикорупційного суду 



Кількість суддів Вищого антикорупційного суду у законі не визначена, а лише передбачено, що їх кількість визначається відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у межах видатків, передбачених у Державному бюджеті України на утримання цього суду, та із окремим встановленням, у межах кількості суддів Вищого антикорупційного суду, кількості суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.


Детальніше...